Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

8. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: pupuparvi

Tuula Hiekkanen: pupuparvi

Tää on tätä.

Just. Jouluun on vähän kolmatta viikkoa ja kalenterissa eivät riitä päivät. Mistä kumman syystä joka asian on tapahduttava joulukuussa? Tonttu tuskailee.

Kuka on keksinyt jouluruuhkan? Tonttu ihmettelee. Näyttää siltä, että joulukuun jokaiselle illalle osuu jonkin sortin harrastusten loppuhuipentumia, kauden päätöskekkereitä, tanssinäytöksiä, joulujuhlia, tanssiaisia ja yökirkkoja. Jos ei muuten ole tekemisestä pulaa, isommilla lapsilla ja opiskelijoilla on viikon jokaisena päivänä kokeet ja parhaina kahdet.

Tonttu kuulostelee, että sama laulu kaikuu muissakin perhekunnissa. Koulun arviointikeskusteluissa saa laukata tukka suorana joka lapsen kanssa erikseen. Joulujuhliin on tälläydyttävä pahimmassa tapauksessa kaksi kolme kertaa peräkkäin samana iltana. On kiekkoturnausta, soittomatineaa, kuoroharjoitusta, konserttia, näytelmiä ja ties mitä. Monilapsinen perhe on ihan vapaa valinta, Tonttu miettii.

Tonttu pohtii, miksi joulun alla tädit ja kumminkaimat huomaavat, ettei taaskaan olla tavattu aikoihin, että eikö mentäisi kahville tai glögille ja nimipäiville. Tonttu siirtää suosiolla tapaamiset tammikuulle. Ei jaksa. Ei pysty. Toisaalta hyvä hetki ystävän seurassa kahvin ja kaakkupalan kera rauhoittaa kummasti joulutohinoiden keskellä, Tonttu tuumaa. Hyvä hetki tulee ilman kalenteria, osuu vaan eteen yks kaks ilman ajanvarausta, kun kaksi tonttua sattuu samalle aaltopituudelle.

Tontun mieleen pätkähtää, ettei se ole muistanut tilata aikaa hammaslääkärille. Miten lienee unohtunut? Tonttu päättää antaa hammaslääkärille joulurauhan. Ehtii ensi vuonnakin.

Tonttu kertaa pojan kanssa vaihteeksi englantia, yes please, ja opastaa murto- ja desimaalilukujen kerto- ja jakolaskuissa hiukkasen kärryiltä matkähtänyttä tyttöä. Koira pitää lenkittää ja huusholli on mullin mallin. Tää on tätä, tää on just niin tätä.

Älkää edes unelmoiko kahvien ja kaakkujen tarjoilusta huomenissa. Mutta mahtaako Talon mies muistaa Tonttua vaikkapa mahtavalla kukkapuskalla? Tonttu tunnustaa, että sen verran oma nimipäivä kuitenkin mieltä kiehtoo. Eikä Tonttu kyllä pahakseen pistä kaakkuakaan, kun vain ei itse tarvitse leipoa. Ostettukin kelpaa mainiosti.

ps. Tonttu on havainnut kalenterin käytössä esiintyvän jonkin sortin hätäilyä. Se muistuttaa ystäviään kärsivällisyyden jalosta hyveestä, jota se itse aivan esimerkillisesti viljelee näinä joulunaluksen vaikeina aikoina.

Tosin perheen väliarvioinnin mukaan Tontun tähänastisen kärsivällisyyden  arvosanaksi tulee niukin naukin  seiska puol. Kyseessä on perheenjäsenten mielipiteiden keskiarvo. Kumma kyllä, paras arvosana tulee Talon mieheltä. Koiralta ei kysytty.

Lähetä Tontulle viesti (2)

Lentsi kirjoitti 8.12.2009 23:34

Kyllä tonttu on jalo, antaa vihjeen lähestyvästä nimipäivästä sisarelleen, jonka ehkä tapaa huomenna kahvilla. Nimipäivien muistaminen ei yleensä onnistu ilman toisten apua, tunnustettava on.

Kirsti kirjoitti 9.12.2009 10:50

Hyvää nimipäivää tontulle! Touhua todella riittää joulukuulle ja arkihuolet heitetään sitten aattoiltana jonnekin! Saisikohan sitä joulutunnelmaa ilman touhua ja tohinaa? Aattoiltana voi olla sitten itseensä tyytyväinen, kun on taas perinteisistä jouluvalmisteluista selvinnyt!Kiitos joulukalenterista tontulle! Sen luukkuja availee mielellään kesken kiireidenkin!joulunodotusterveisin Kirsti

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit

Tonttu selventää, että se julkaisee kaikki kommentit, jotka tulevat ennen uuden luukun aukeamista aina edellisessä luukussa.


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.