Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

7. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Pikku Laina

Tuula Hiekkanen: Pikku Laina

Rapa roiskuu ja laulu raikaa

Tonttu kääntää auton nokan kotia kohti. Pyyhkijät suihkivat rapaa tuulilasista. Puuterilumi on lössääntynyt harmaaksi mössöksi tien poskeen. Normisää joulukuussa nykyisin. Onneksi profeetta lupailee pakastuvaa. Noinkohan siihen on luottaminen, Tonttu ajattelee. Säänennustaminen on tainnut siirtyä sammakoille.

Tonttu pistäytyy kirjastossa. Nurkkiin on taas kertynyt läjä lukemattomia kirjoja, joiden parasta ennen -päiväys on ohi. Missä välissä sitä nyt lukemaan ehtisi?  Uutuuskirjahyllyyn on silti taas kurkistettava.

Kaupan pihassa uutukainen jännityskirja lumpsahtaa Tontun kourasta kurakkoon Tontun aukaistessa auton ovea. Joulutunnelmaa kehittääkseen Tonttu nappaa levyhyllystä joululaulu-CD:n. Kassit kontissa Tonttu  lataa  kiekon auton soittimeen. Kolmannessa biisissä Tonttu myöntää valinneensa väärin. Ei pitäisi hätiköidä vaan tokkopa tuo tuosta kummenisi, ottaisi minkä levyn tahansa. Suomi on murheellisten laulujen maa.

Tonttu pysäyttää auton postilaatikolle ja kipaisee laatikkoon rahdatut mainoslehtiset.  Auton käynnistyessä  koloratuurisopraano aloittaa saman kappaleen uudelleen. Taas jäätyy varpunen - vai miten se nyt meni. Ehkä soitin on tarkoitettu huonokuuloisille ja dementikoille.

Tonttu hurauttaa pihaan ja raahaa kassit keittiöön. Kun Tonttu peruuttaa autotalliin lumi peittää laaksosen jo kolmatta kertaa. Toivoa sopii. Aamusella autoon astuessa järven aalto alkaa sitten jäätyä talvipakkasessa neljättä kertaa, Tonttu arvaa.

Tonttu vilkaisee kuustaan ja jouluvalojaan. Sisällä tuoksuu edelleen piparille.

Kollega on kertonut ryhtyvänsä tänään lanttulaatikon paistoon. Tonttu huokaa. Lanttumuusi ei ole vielä päässyt toteutettavien tehtävien listalle. Tontun lantut taitavat yhä kasvaa naurismaassa.

Jotain pötyä pöytään pitäisi sen sijaan kehittää töistä ja koulusta palaavalle perhekunnalle. Tonttu harkitsee, ryhtyykö se arjen sankariksi ja valmistaa ihan alusta pitäen jonkin eksoottisen wokkiruoan vai kiskaiseeko pöytään einespullat makaroonin kera. Hätätilaa varten on varustauduttava nopean toiminnan eineksillä, arkielämän survivalismia kannattava Tonttu tuumaa.

Lähetä Tontulle viesti (3)

Siru kirjoitti 8.12.2009 17:59

Olenkohan myöhäilijä, kun teen lanttulaatikon vasta aatonaattona valmiista survoksesta, jota naapurin mies joka joulunalus tekee kaikille halukkaille. On niin maukasta, ettei paljon edes lisukkeita tarvitse. Porkkanasurvostakin saa. Naapurin mies on arjen enkeleitä, kuten Tonttukin, joka puolestaan jaksaa jutuillaan piristää meitä harmaiden säiden kurimuksessa. Jakaa omastaan muille, se on varmaan parasta adventin paastoa. Kirjoittaenkin sen voi tehdä. Kiitos!

Minna kirjoitti 8.12.2009 18:57

Pakko kertoa, että naapurin tyttö totesi osuvasti siitä "muotinäytöksestä" itsenäisyypäivän jälkeisenä päivänä kysymällä: "Kuka voitti?" Kiitos tarinoistasi!

Tuula kirjoitti 8.12.2009 19:31

Terveiset Espanjasta. Viikko siellä vierähti nopeasti. Vaikka kotiin on aina kiva tulla olisi ollut mukavampi palata lumiseen kotimaahan ja pakkaseen. Sain tänään avattua kaikki luukut, hassua kyllä jotkut avautuivat "peruuttamalla". Huolta joulufiiliksen puuttumisesta en vielä kanna, joka vuosi joulu on tullut sydämeen säistä riippumatta.

Tonttu vastasi 8.12.2009

Tonttu toteaa Tuulalle, että se on itsekin välillä vähän peruustusvaihteella, joten kalenterissakin saattaa taphtua vähän kummia asiaoita. Mutta yrittänyttä ei laiteta.

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.