Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

6. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Veljekset

Tuula Hiekkanen: Veljekset

Kuvakulmia

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Tonttu täydentää kotinsa jouluvalaistusta. Talon mies muistaa, että maakuntalehdessä on kilpailu, jossa etsitään alueen kauneinta pihavalaistusta. Tonttu on empimättä sitä mieltä, että sille kuuluu palkinto kaupungin komeimmasta joulukuusesta, joka neljän sadan ledin valolla peittoaa hyvinkin kaupunginkirkon kupeessa pönöttävän takametsistä rahdatun kuusenroikaleen. Tontun kuusi sitä paitsi kasvaa paikallaan, eikä näin ollen aiheuta logistisia kustannuksia, Tonttu tärkeilee.

Tonttu komentaa Talon miehen etsimään työmaavalaisimia, joilla saadaan lisävaloa kohteen valokuvausta varten. Tyttö toimii assistenttina ja sytyttelee ja sammuttelee valoja sisätiloissa sen mukaan, miten Tontun kuvasommittelu etenee. Talon mies laukkaa karvalakki korvilla pitkin pihaa kiikuttaen valonheittäjää paikasta toiseen Tontun määräysten mukaan. Tonttu tuskaillee milloin mihinkin suuntaan kallistelevan kameran jalustan kanssa. 

Pihaa peittää vain hienoinen puuterilumi. Ei mikään paras tausta jouluvalaistuksen tunnelmalle. Hienon hienoja hiutaleita alkaa kerääntyä kameran linssiin.

Viimein Tonttu onnistuu tavoittamaan optimaalisen kuvakulman ja Talon mies huokaisee helpotuksesta. Kamera sulkeutuu. Musta ruutu kyselee uusien virranlähteiden perään. Se siitä. Talon mies roudaa valot vähin äänin verstaaseen. Kuusi loistaa majakkana juhlapäivän mustaa taivasta vasten.

Tonttu on edelleen sitä mieltä, että sen pihavalaistus on kaunein. Valokuvaajassakaan ei ole vikaa, välineet, säätila ja olosuhteet ovat puutteellisia.

**

Talon mies keksii selityksen pojan erikoiselle pipariluomukselle. Kyseessä on ilmiselvästi Raatteentien muistomerkki. Monenlaista pipariviritystä Tontun tontilla onkin vuosien varsilla ihmetelty. Sotahistorian yhdistäminen piparitaikinaan on kuitenkin näin talvisodan juhlavuonna melko osuva ja isänmaallinen keksintö pojalta, Tonttu tuumaa. Joulupöytäänsä Tonttu ei sitä kuitenkaan huoli ja karkki- ja piparirauniokasa löytää tiensä pojan kirjahyllyyn.

Kas kummaa. Poika on pyyhkinyt hyllyltä pölyt.

Tonttu toivottaa mukavaa itsenäisyyspäivää kaikille ja ryhtyy odottelemaan valtakunnallisen muotinäytöksen alkamista.

Lähetä Tontulle viesti

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit  

Tonttu kiittelee kommenteista, joita on tullut myös facebook-viestien, tekstiviestien ja ihan oikeuden kirjeiden muodossa.


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.