Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

5. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Eeva

Tuula Hiekkanen: Eeva

Pari suhdetta

Tonttu ajelee Talon miehen kanssa kotia kohti. Parisuhdetta käsittelevän näytelmän ruotiminen etupenkillä käy kätevästi. Ei pääse Talon mies karkaamaan.

Talon mies rassaa radiota ja vääntää suomipoppia kovemmalle. Eivät tuppaa kohtaamaan miesten ja naisten tarpeet. Tonttu on sitkeä. Talon mies keskittyy, eläytyy miespääosan esittäjän rooliin. Naiset ovat niin hemmetin psyykkisiä. Kaikki on psyykkistä. Aina pitää keskustella. Aina pitää ajatella.

Tonttu hiljenee. Yhden jos toisenkin kerran on tullut Talon miehen sielun sisuskaluja omaehtoisesti ääneen analysoitua. Kullakin on sentään oikeus omaan tilaansa. Vuosia on Tontulla vierähtänyt harjoitellessa rajanvetoa oman ja toisten tonttien välillä. Se ei uskalla edelleenkään antaa lupausta rajaloukkausten loppumisesta ennen kuin kutsuu maan povi.

Teatteriyleisöä naurattaa. Näyttämöllä äärimmäiset keinot korjata parisuhteen täyttymättömät toiveet saattavat näyttää koomisilta. Todellisuudessa ne muuttuvat lukuisien ihmisten elämää ravisteleviksi tragedioiksi. Toisen vierellä ihminen on yksinäinen, susi tai pupujussi. Hampaat irvessä tai pää pensaassa. Hyvä on ottaa välillä etäisyyttä elämäänsä, yhdessä ja yksin, Tonttu pohtii.

Mies ihmettelee näyttämöllä naiselleen, eikö rakkauden tunnustaminen kerran kahteen vuoteen riitä. Tonttu pohtii, ettei se kuitenkaan vaihtaisi kompostin tyhjennystä tai pesukoneen korjausta joutaviin haasteluihin lemmestä. Talon mies tuhahtaa. Eivät ole lemmenluritukset ja serenaadit ollenkaan Talon miehelle luontevaa touhua. Tonttu hipaisee ohimennen pakettiauton ratissa tulevia pönttöuunimuurauksia miettivää Talon miestä. Tänään on hyvä päivä, huomiseen on matkaa, Tonttu ajattelee. Kaksi ei vaihtamalla parane. Talon mies ja se toinen ei juuri nyt muistu Tontun mieleen.

Kotona odottaa pojan kuvauksen mukaan vuosisadan karmein piparirakennelma. Tonttu ei suoranaisesti voi kommenttia kiistää. Luomus muistuttaa kieltämättä kahta vähäiseksi käyneen karkkikasan keskelle unohtunutta marjapoimuria. Sokerikuorrutteella on saman tien kuorrutettu koirakin. Tyttö puolestaan on taikonut kauniin piparikuusen, johon koristeitakin on riittänyt. Mistähän se Tonttu kaiken tietää?

Tonttu arvelee, että muun muassa Talon miesten ja parisuhteiden ominaisuuksien pohdinta jatkunee illan tullen vastarannalla pikkujouluisissa merkeissä. Rouvat päätynevät lausunnoissaan monen mutkan kautta samaan loppupäätelmään Tontun kanssa, Tonttu ounastelee.

Lähetä Tontulle viesti

Tonttu kirjoitti 5.12.2009 klo 16.05

Toimitusharjoittelija on piparirakentelun ohella suoriutunut web-julkaisutehtävästään erinomaisesti ja Tonttu palannut voimaantuneena kalenterinsa ääreen. Se jää odottelemaan lukijoiden mielenkiintoisia kokemuksia kaikesta maan ja taivaan välillä.

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit  

Lukijat ovat ymmärtäneet yskän ja jättäneet harjoittelijan rauhaan. Aiemmat kommentit on lisätty luukkuun 1. ja 3. T. Toimitus


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.