Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata  

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

4. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Leipurin suojelusenkeli

Tuula Hiekkanen: Leipurin suojelusenkeli

Delegoinnin ABC

Tonttu pohdiskelee jouluvalmistelujaan. Olennaisinta on oikea ajoitus. Lasten ollessa pieniä pukin piti tulla justiinsa. Ei hetkeäkään liian aikaisin tai kinkku unohtui lautasille. Myös Tontun piti olla toimissaan ripeä, ettei paljastunut yllätyksiä ja lappuja laitellessaan. Nyt on Tonttu vanhentunut ja käynyt raihnaiseksi. Ei nouse kinttu kuin ennen, Tonttu ajattelee ja miettii keinoja, joilla nuorempi polvi saadaan aktiivisiksi toimijoiksi joulunilon toteuttamisessa.

Tonttu käyttää perinteistä kieroilutekniikkaa. Kalenteriin ilmestyy päivittäin lappunen, jossa on lieviä pakotteita sisältäviä kotitalouspainotteisia tehtäviä. Kun työt on tehty, saattaa nurkan takaa ilmestyä joku yllätyskin: vaikkapa uusi hammasharja. Jipii. Tätä mä olen aina toivonut, ovat lapsetkin hoksanneet.

Tontun mielessä siintelee mukava pikku vapaapäivä.

Tyttö on kärttänyt piparien leipomista jo viikkotolkulla. Saamansa pitää, tuumaa Tonttu ja marssii kauppaan. Kaksi kiloa taikinaa riittänee tänäkin vuonna piparitalojen perusrakenteisiin. Tyttö ja poika ehtivät mainiosti leipoa piparit ja tuulettaa talon palaneiden pipperskaakkeleiden jäljiltä ennen kuin Tonttu ja Talon mies palaavat maisemaan. Joutessaan lapset voivat saman tien pestä lattiat ja vessanpöntöt, eikä tekisi pahaa vähän ikkunoitakin kiillottaa, Tonttu juonittelee.

Talon mies ei yllättäen innostukaan piparityösulkuun joutumisesta. Talon mies on suunnitellut jo edellisestä joulusta alkaen rakentavansa piparista pitäjän suurkirkon. Melko paljon saisi taikinaa varata, Tonttu tuumaa. Talon mies tutkii netistä L.I. Lindqvistin luomistyön tulosta, mutta kirkko jää toistaiseksi rakennesuunnitelman asteelle.

Kaupassa Tonttu päättää delegoida talojen koristetarpeiden oston tytölle. Tonttu arvelee, että tyttö kyllä saattaa nostaa tavaranhankinnasta jonkin verran palkanlisää verottamalla varastoa jo ennen varsinaista käyttöä. Pojan toimiessa sisäänostajana varasto saattaisi olla tyhjänä jo ennen urakan alkamista, Tontusta itsestä puhumattakaan.

Tonttu myhäilee tyytyväisenä. Hyvällä suunnittelulla piparimökit on jo melkein tehty ja omasta sekä perheenjäsenten hyvinvoinnista huolehdittu.

Joulunaluksen hengissä säilymisen edellytys on oikein ajoitettu deligointi. Tonttu ottaa lokoisasti ja muistaa mottonsa: kaiken mitä voit teettää toisilla, teetä.

Se keskittyy shoppailemaan Talon miehen kanssa ja valmistautuu teatteriesitykseen.

Lähetä Tontulle viesti

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.