Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

30. marraskuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Valon enkeli

Tuula Hiekkanen: Valon enkeli

Sopivasti -ei liikaa, på svenska

Hoh-hoijaa. Työpaikan kahvihuoneessa kupit nousevat huulille hitaanpuoleisesti. Jouluverhoja ei löydy, vaikka Tonttu tonkii koulun kaappien lisäksi oman liinavaatekaappinsa perin juurin. Sieltä löytyy yllättäen kaksi vauvanbodya siististi piilotettuna joulupöytäliinan sisään. Lahjan saaja juoksee jo lujaa kahdella jalalla, mutta onneksi tontut sikiävät vilkkaasti

Eipä ollut lumista polkua aasillakaan, joka Vapahtaja kantamuksenaan kopotteli kaupunkiin. Tosin aasin ei tarvinnut tarpoa savisessa lässyssä. Aurinkokin lienee paistanut täydeltä terältä Jerusalamin taivaalla. Tonttu puolestaan tuskin eteensä näkee. Lampi, jossa jo luisteltiin, on sulanut. Säätiedotus ei näytä pimeydelle loppua.

Adventtikirkko on täynnä lohduttavaa valoa. Kuoro laulaa taivaan enkelten äänillä. Tonttu veisaa koko volyymilla ja miettii. Mitä huusi kansa, joka levitti vaatteitaan kaduille? Hoosianna - auta, pelasta ja pidäkin kiirettä. Mitä huutaa tämän päivän pieni ihminen? Apua ja pelastusta milloin mistäkin pulasta. Huutajia on monenlaisia ja huutoja myös.  Monet odottavat pelastusta markkinoiden parantumisesta, ihmissuhteen eheytymisestä, kuka mistäkin. Jotkut menevät TV-kameroiden eteen huutamaan oman sisimpänsä tyhjyyttä ja sydämensä yksinäisyyttä. Yhteistä on pelastuksen ja avun saamisen kiire. Pulasta olisi päästävä ja mieluummin heti.

Kaikella on aikansa, Tonttu tuumaa. Se sytyttää ensimmäisen kynttilän ja kokoaa ison joukon perheenjäseniä ruokapöytänsä ääreen. Kärsimättömyys nostaa päätään Tontun miettiessä jo ensimmäisen kalenterin luukun aukaisemista.

Tonttua odottaa päivän päätteeksi hulvattoman hauska peli-ilta kivassa tonttuporukassa. Paha kyllä, samaan aikaan osuu Tontun suosiman mieskuoron konsertti. Tontun mieli halajaa hilpeää tunnelmaa. Toisaalta ylevä kulttuurikokemus saattaisi eheyttää ja luoda joulumieltä.

Pojan ruotsin opiskelu on yhä vaiheessa. Ruotsinkieltä vastustavan miehenjärkäleen tukeminen YK:n lasten oikeuksien edellyttämällä tavalla pistää Tontun lupaukset lujille. Talon miehen kontollekaan ei asiaa voi jättää, Tonttu harmittelee. Talon mielen kielipäällä ei kunnian kukko pojalle laulele.

Tyttö toteaa viisaasti, etteivät lasten kokeet ole Tontun asia. Tonttu myöntää, vaikka tietää pojan ruotsinnumeron olevan hieman Tontunkin kädessä. Kyse on peräänantamattomasta kasvatuksesta, lapsen parhaasta, jonka Tonttu äitinä uskoo tuntevansa. Monenlaista tulee eteen ison lapsilauman kanssa, Tonttu miettii. Kaikki on otettava vastaan, ilot, surut, huolet ja vastuut. Ei riitä, että synnytyssalissa pukkaa lapsen hyisen pohjolan armoille. On sitä eteenpäin elämässä liekutettava. Monet kerrat on omat huvit jätettävä viimeiseksi.

Tonttu miettii kuumeisesti kaikkia mahdollisia erityisjärjestelyjä, joilla yhden tikkarin sijasta pääsisi nuolaisemaan jokaista. Lapsena syötiin aina ensin pussin pahin karkki. Paras viimeiseksi. Ruotsinkokeiden kuulustelu on siis nielaistava kuin lautasella pyöritelty kansakoulun aprikoosipuuro.

Riittävätkö Tontun voimat vielä kulttuurinautintoihin ja ilonpitoihin, jää nähtäväksi? Olo on kuin lapsella - ja aikuisella : ) - karkkikaupan hyllyllä. Kaikkea ei saa ja mitä enemmän ahmii, sitä kipeämmäksi tulee.


Lähetä Tontulle viesti (2)

Leen@ kirjoitti 30.11.2009 19:04

Kovin on Tontulla ohdakkeiset tehtävät ruåtsin suhteen. Ei riitä yhden nuoren miehen mielen muuttaminen, pitäisi saada koko sukupolvi käännytettyä. Jos sille yhdelle yksilölle uhkaisi soittaa på svenska sitä hirvittävän pitkää Tomtens julsångia? Pakkasyö on ja leiskuen... poistuu tämä lukija hyräillen taka-alalle.

Lentsi kirjoitti 1.12.2009 9:55

Hymyilyttää tuo tontun huoli pojan ruotsin kielen opinnoista. Onneksi muna on viisaampi kun kana ja tytön kommentti on osuva, eiköhän ruotsin opinnot ole nuorison oma huoli, josta tonttu voisi vähän hellittää? Sisaranpoikasikin opiskelee kielillä ja elelee ulkomailla, vaikkei osoittanut kyllä suurtakaan innostusta ruotsinkielen opintoihin kouluaikoina... ilmankin näyttää pärjäävän, ehkä edestään löytää tai sitten ei.

Tonttu vastasi 1.12.2009 17.25

Lapset ovat niin erilaisia, Tonttu miettii, vaikka olisivat samasta puusta tipahtaneita omenia. Tyttöä ei varmasti tarvitse ohjata, eikä tyttö antaisikaan. Vanhempi poika ei olisi omana kouluaikanaan kerennyt, eikä iso tyttö kaivannut.

Lentsille ja muille kyselijöille Tonttu muistuttaa hymyssä suin, että Tontun kalenteri ei sovi hätähousuille. Käyttöohjeissa mainitaan, ettei Tonttujen aikatauluista tiedä. Tontulla on hyvä pyrkimys julkaista luukku ennen iltamyöhää omien uniensa turvaamiseksi. Aamusella Tontulla on muuta touhua, joten Tonttu suosittelee kalenterin avaamista päivän loppupuolella. Jännityksen säilymiseksi sitä on joskus hieman odoteltava.

Mutta tosiaan - tontuista ei tiedä.

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.