Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata  

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 09.04.2010

29. marraskuuta, 2009 1. adventtisunnuntai

Tuula Hiekkanen: Vahvistuksen enkeli

Tuula Hiekkanen: Vahvistuksen enkeli

Hoosiannaa huudetaan

Tonttu suuntaa adventtikirkkoon  joulun tunnelmaa haeskelemaan. Harmaa hämärä roikkuu niskassa, kuinkas muuten. Melko normaali säätila nykyaikana. Lumesta ei tietoakaan.

Eipä ollut lumista polkua aasillakaan, joka Vapahtaja kantamuksenaan kopotteli kaupunkiin. Tosin aasin ei tarvinnut tarpoa savisessa lässyssä. Aurinkokin lienee paistanut täydeltä terältä Jerusalamin taivaalla. Tonttu puolestaan tuskin eteensä näkee. Lampi, jossa jo luisteltiin, on sulanut. Säätiedotus ei näytä pimeydelle loppua.

Adventtikirkko on täynnä lohduttavaa valoa. Kuoro laulaa taivaan enkelten äänillä. Tonttu veisaa koko volyymilla ja miettii. Mitä huusi kansa, joka levitti vaatteitaan kaduille? Hoosianna - auta, pelasta ja pidäkin kiirettä. Mitä huutaa tämän päivän pieni ihminen? Apua ja pelastusta milloin mistäkin pulasta. Huutajia on monenlaisia ja huutoja myös.  Monet odottavat pelastusta markkinoiden parantumisesta, ihmissuhteen eheytymisestä, kuka mistäkin. Jotkut menevät TV-kameroiden eteen huutamaan oman sisimpänsä tyhjyyttä ja sydämensä yksinäisyyttä. Yhteistä on pelastuksen ja avun saamisen kiire. Pulasta olisi päästävä ja mieluummin heti.

Kaikella on aikansa, Tonttu tuumaa. Se sytyttää ensimmäisen kynttilän ja kokoaa ison joukon perheenjäseniä ruokapöytänsä ääreen. Kärsimättömyys nostaa päätään Tontun miettiessä jo ensimmäisen kalenterin luukun aukaisemista.

Adventin tarkoitus on Vapahtajan tulemisen odotus, johon perinteisesti on liittynyt paasto. Tonttu muistaa paastonneensa menneinä vuosina muun muuassa televisio-ohjelmista ja kiduttaneensa lihaa joka-aamuisella pulikoinnilla hyisen jäisessä lammessa. Tonttu pohtii, mikä olisi tänä vuonna sovelias tapa valmistautua kristikunnan brändi-juhlaan. Mihin tänä jouluna voisi vedota, kun tiedustellaan, onko ollut kiltti? Tonttu aprikoi, kykenisikö se ottamaan mallia sisaresta, joka on vuodesta toiseen  Tontun kalenteria lukiessaan jättänyt suklaakalenterinsa koskematta.

Joulutohinoissa Tontun ei välttämättä tee yhtä kovasti mieli suklaata kuin muina päivinä. Tonttu pohtii tarvitsevansa eniten paastoa kiireen tunteesta ja kärsimättömästä käytöksestä lähimmäisiä kohtaan. Tonttu jää tutkailemaan joulutunnelman kehittymistä.

Se yhtyy huutamaan hoosiannaa ja toivomaan parasta: rauhanomaista adventtiaikaa läheisilleen. Tonttu odottaa mielenkiinnolla paaston vaikutuksia. Talon mies lienee paras henkilö kommentoimaan Tontun hyvien aikeiden edistymistä. Ruotsin kokeisiin lukemisen riemua melko äänekkäästi suitsuttava poika ja pihalle uutta kaksipyöräistä, kovaäänistä ja pahanhajuista leluaan kokeilemaan tullut vanhempi poika pistävät heti piikkiä Tontun lihaan.

Tonttu toivoo kanssaan kohti joulua kilvoitteleville kulkijoille mukavaa adventtiaikaa. Sydäntään kuuntelemalla (ja lähimmäisiään) kukin pääsee niiden kysymysten äärelle, joista tätä joulua odotellessa tulisi edes hiukkasen pidättäytyä. Jokaisella lienee jossain kohtaa tarvetta Vahvistuksen enkelille.


Lähetä Tontulle viesti (3)

Seija kirjoitti 29.11.2009 18:26

Olipa ihana avata ensimmäinen luukku! Tulee ihan joulumieli. Vahvistuksen enkelikin tuli tarpeeseen. Enää ei ole vaikeuksia suklaakalentereista pidättäytymisen kanssa, mutta tuo kiire ja kärsimättömyys... Olkoon meillä kaikilla monta vahvistuksen enkeliä rauhoittamassa sydämemme levolliseen adventinaikaan! Ja kiitos tonttuseni, olet niin odotettu.

Tuula kirjoitti 29.11.2009 21:07  

Kauniilta näyttää kansi. Olen saanut joitain kommentteja itsekin, mutta miä en ole saanut luukkua aukeamaan... kärsivällisyyttä siis. Ensi yönä lähden kohti Espanjaa aurinkoa etsimään. Siunattua adventin aikaa. Tuula

Tonttu vastasi 29.11.2009 21.27

Tuulan lisäksi joku muukin voi ihmetellä luukkua. Jos luukkuun ei ole tähteä ilmestynyt, Tonttu on sairastunut tai nukkunut liian pitkät päiväunet ja luukun avaaminen on päässyt unhoittumaan. Mutta älähän huoli, päivä se on huomennakin. Ja aina kannattaa kokeilla sivun päivitystä.

Riikka kirjoitti 30.11.2009 10:44  

Syksyisen harmauden ja pimeyden sekä itse tehdyn kiireen keskellä ajatuksesi sen OIKEAN joulun odotuksesta ja kärsivällisyys-paastosta tuli tarpeeseen. Osui ja upposi syvälle sisälle.Yritän juosta niin hitaasti, että ajatus pysyy korvan takana vauhdissa mukana. Lämpöä ja valoa tontun adventtiaikaan!

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.