Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

22. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Heikki-lumiukko

Tuula Hiekkanen: Heikki-lumiukko

Myräkkä

Venymään tuppaa Tontun päivä. Tonttu siivoaa perheen kanssa. Koira vaeltelee onnettomana edestakaisin, kun Tonttu heittää koiran patjan ja pieluksen  tuuletukseen mattojen ja petivaatteiden kanssa. Talon mies on ottanut kinkun sulamaan ja maiskuttelee jo huuliaan.

Lapsia jännittää. Nahistellaan ja kikatellaan. Jouluun on vain kaksi yötä.

Tonttu kuulee radiosta, että huomisaamuksi luvataan erityisen huonoa ajokeliä. Tonttu muuttaa suunnitelmaa ja lähtee heti kauppaan. Se delegoi sukkelasti  lapsille tehtävät illan ratoksi: poika pesee saunan ja ulkoiluttaa koiran. Tyttö siivoaa vessat ja luuttuaa lattiat. Ovatpahan jo ehtineet lasten oikeuksiaan toteuttaa, Tonttu tuumaa. Tyttö ryhtyy toimeen muitta mutkitta. Tonttu pyytää nätisti poikaa panemaan toimeksi. Kohta, sanoo poika, seitsemännen kerran. Voi äitejä tottelemattomain. Ja joulu tulossa.

Tonttu työntelee kärryjään ihmisvilinässä. Talon miehen läsnäolo kummasti jouduttaa ruokaostosten tekoa. Paluumatkalla Tonttu tahtoon kukkia. Talon mies kurvaa kiltisti kukkatalon pihaan. Tonttu marssii sisään ja ostaa mieleisensä yrtit. Joulu voi alkaa.

Tyttö löytää Tontun joululahjaksi ostamat suklaarasiat. Tonttu ilmoittaa, että tyttö voi syödä suklaat vaikka heti, Tonttu ei  enää jaksa paketteja väsätä. Tyttö on periaatteen ihminen - keneen lie tullut. Tyttö kirjoittaa suklaarasian kanteen  mustalla spriitussilla nimensä suurin kirjaimin. Mahtava paketti. Eipä tarvitse kolistella sisältöä arvaillessa. Vaan miten mahtaa käydä tytön nukkeperheenlisäyksen kanssa. Kello käy, Tonttu huokaa.

Lunta tupruttaa. Aamulla päästään lumitöihin, Tonttu ennustaa. Onpahan pitkästä aikaa varmasti valkoinen joulu. Yksi asia Tonttua kismittää. Jouluvalokilpailun voittajaksi on selviytynyt kuusi. Tonttu ei touhotuksessaan saanut kuusensa kuvaa lähetettyä. Olisi varmaan kannattanut vai mitä?

Tonttu odottaa puuropadalleen ahkeraa porinaa, vaikka padat ovat kiehuneet sen verran runsaasti, että patasivusto on mennyt jumiin. Lumimyräkkää, liikenneruuhkaa ja ulosajoja näyttää olevan myös verkossa. Mutta apua tarvitsevia voi auttaa kukin kykynsä mukaan monella muullakin tapaa. Joskus soitto, vierailu tai tekstiviesti voivat olla suureksi avuksi. Ja kirje. Harvapa nykyisin kirjeitä saa, Tonttu miettii.

Tonttu ajattelee lämmöllä ystäviään ja toivoo joulunviettoon ryhtyville rauhallista oloa. Se painuu peiton alle ja toivoo, että kaikki lukijat ovat jo ehtineet tehdä samoin.

Lähetä Tontulle viesti (2)

Kirsti kirjoitti 23.12.2009 9:45

Kiitokset tontulle tämän vuoden kalenteriluukkujen sisällöstä! Ilolla olen lukenut tontun jouluvalmisteluja hauskoine sivujuonineen. Toivotan tontun perheelle suloista joulunaikaa! joulumielellä Kirsti

Lentsi kirjoitti 23.12.2009 17:24

Kerrassaan upea kuusi, pitäjän suurimmasta päästä varmaankin...

Tonttu vastasi 23.12.2009 20:19

Hih. Ihan tulevat matkojen päästä tuulta ja tuiskua uhmaten katsomaan, mikä joulun valo se Tontun pihalla loistaa : )

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.