Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

20. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Pitsiliinat

Tuula Hiekkanen: Pitsiliinat

Pullaa, mmm.

Tontun tekee mieli pullaa. Pullakahvit, mmm, Talon mies maiskuttaa suutaan. Talon mies arvelee, ettei ole saanutkaan pullaa miesmuistiin. Miesmuisti on lyhyt. Kolmisen kuukautta. Tonttu katsoo hiivapaketin päiväystä. Naismuisti taitaa olla vielä lyhyempi. Kuivahiiva on sentään vielä kelpoista.

Tontun kakkukone pyöräyttää näpsäkästi litraisen taikinan. Tonttu kieputtaa, pyörittää, kaulii ja käärii. Leivinuuni on paras uuni pullan paistoon, Tonttu uskoo. Herkullinen tuoksu houkuttelee nuorison valumaan keittiöön. Tyttö ihmettelee, mikä virtapiikki Tonttuun on iskenyt joulu-uupumuksen keskellä. Pullanhimo, Tonttu ilmoittaa ja haukkaa pikkupullan tuoksuvaa pyöreää kylkeä.

Montako saa ottaa? poika kysyy. Tonttu on vaiti. Se nostelee pullakorit pöytään. On joka sorttia. Mässytyksessä on juhlahetken tuntu. Pullavuori hupenee silmissä. Pikapuoliin pullat katoavat suljettuihin pusseihin ja pussit pakastimeen vieraita odottelemaan. Suljetusta pussista on nolo ottaa, poika sanoo ja haukkaa uutta pullaa.

Tontun pulla on hyvää. Sen Tonttu tietää itsekin. Tonttu muistaa muinoin antaneensa isolle pojalle luvan syödä niin paljon pullaa kuin jaksaa. Koko pellillinen katosi ja litra pari maitoa. Tontun pellit ovat isoja. Leivinuunikokoa.

Pullaa riittää naapuriinkin. Leivinuuni paistaa pullat sähäkästi. Yhtään pullaa ei pala. Tohinassa Tonttu heittää patakintaat puuhellalle puurokattilan kaveriksi. Kammottavasti kitkuava patarukkanen palaa vielä hangessakin. Toisessakin on kunnon reikä. Mahtaakohan Korvatunturin kuuma linja olla vielä auki? Leivinuunin kestävät patahanskat olisivat tilauksessa. Aika nokiset entiset olivatkin, Tonttu tuumii. Pullasudistakin irtoaa höytyviä kuin koirasta karvanlähtöaikaan. Silikonisuti, tyttö tietää. Se kestää. Tyttö esittää, että saman tien Tonttu voisi toivoa silikonileivinpaperit. Ekoloogista, tyttö sanoo.

Kakkuvuokakin on viime vuosisadalta, Tonttu ajattelee. Tonttu on perinyt sen äidiltään ja muistaa paistaneensa  samaisella vuokalla taatelikaakkua jouluksi jo pikkutyttönä. Silikonivuoka. Tyttö pysyy synteettisessä linjassaan.

Tontun suhde silikooneihin on epäilevä. Epämääräiset polymeerit  kuulostavat arveluttavilta. Ties mitä aineita niistä irtoaa ihmiskehoon. Aito tavara on Tontun mielestä turvallisempaa. Tokko kestävät silikoonit leivinuuniakaan. Tonttu pyyhkäisee enimmät jauhot rinnuksiltaan. Uusi essukaan ei olisi pahitteeksi. Korvatunturilla osaisivat varmaan tehdä Tonttukokoon sopivan, Tonttu tuumii.

Jokohan olisi aika valmistella laatikot leivinuunin lämpöön?

Lähetä Tontulle viesti

Sivun alkuun

Tepsukka kirjoitti 21.12.2009 21:14

Juuu, kyllä tonttu sen tietää, ja naapurikin voi sen täydellä sydämmellä todistaa.. Tontun pulla maistuu kahvin kera taivaallisen hyvältä...kiitos ja kumarrus..

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.