Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

2. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Enkelimenninkäinen

Tuula Hiekkanen: Enkelimenninkäinen

 

Kissanpäivät

Tontun aamu alkaa liian varhain. Kuu mollottaa suoraan makuuhuoneen ikkunasta. Talon mies havahtuu ja kyselee Tontulta, eikö kenenkään kello ole soinut. Alakerran seinäkello helähtää yhden kerran. Tonttu tihrustaa unenpöpperössä herätyskelloa. Puoli viisi.

Uni karkaa Tontun silmästä. Se miettii menneitä. Se miettii tulevia. Piilopaikkoja joululahjoille, jotka lepäävät pusseissa lojautettuna keittiön nurkkaan. Talosta ei sellaisia piiloja löydy, joita lapset eivät olisi aiempina vuosina kolunneet. Tonttu vääntelehtii vuoteessa ja odottelee unta. Viiden lyönnit ja puoli kuuden. Viimeinen unenhäivä katoaa, kun Talon miehen puhelin piippaa viestin tuloa vähän ennen kuutta.

Pakastaa. Ulkoilma tuoksuu talvelta ja kuu kumottaa lumettoman maiseman yllä. Tonttu kiskoo vaatetta niskaan ja reippailee koiran kanssa tutun metsälenkin.

Kissa on päättänyt metsästyskauden ja siirtynyt kissanpäiville yläkerran sohvalle. Tonttu on vakaasti sitä mieltä, että päivittäinen ulkoilu koskee myös kissaa. Kissa aavistaa kiristyvän pakkasen, eikä tahdo mennä ulos. Hiki hatussaTonttu jahtaa pojan sängyn alla piilottelevaa elikkoa. Ohimennen Tonttu huomaa, että poika on ’oma-aloitteisesti’ siivonnut huoneensa pöydän. Tontun pakotteet alkavat näemmä toimia.

Kissa arvaa Tontun aikeet. Se litistyy sängyn taa perimmäiseen nurkkaan. Tonttu puskee sänkyä sivuun. Mirri livahtaa makuuhuoneeseen.Tonttu hätistää eläinraasua parisängyn alta. Kisuli ryntää uudestaan pojan huoneeseen. Kierros alkaa alusta, kunnes Tonttu hoksaa sulkea makuuhuoneiden ovet. Sohvapöydän alle perääntyneen katin pakotiet on tukittu.

Tonttu raastaa karvapallon hännästä näkösälle. Kissanvihaaja, tuumii töihin lähtöä tekevä Talon mies. Tyttö ei onneksi ole katsomassa.

Päivä alkaa paistaa risukasaan raskaiden sadepäivien perään. Tonttu ajattelee iltaa pienen tonttupojan seurassa. Mielessään se tuntee jo pehmeän pikku posken painuvan Tonttua vasten. Hento ääni kuiskaa: Mamma.

Pienistä asioista kasvavat ilon purot. Tonttu toivottelee Hoh-hoijaa -päivien lomaan lekoisia kissanpäiviä kaikille. Pakollisiin jouluvalmisteluihin on syytä sisällyttää päivä sohvalla - se on mahdollista muillekin kuin kissalle.

Lähetä Tontulle viesti (2)

 

Minna kirjoitti 2.12.2009 19:02

Selailin tänään postilaatikkoon tulleita lelumainoksia. Aina ennen ne menivät keräykseenvälittömästi (säestyksenä opettavaiset puheeni liian kaupallisesta joulusta). Yllättäin nyt olin haikea, kun niiden aika alkaa meidänkin perheessä olla ohi. Aika tonttumaista siis täälläkin. Kiitos tekstistäsi.

Jaana kirjoitti 2.12.2009 20:23

Kiitokset taasen ihanasta kalenterista ja mukavista tarinoista. Joulun odotusta.

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.