Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

1. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen, Hengarihertta

Tuula Hiekkanen: Hengarihertta Ruusunen

Haaveita vaan

Tontun unissa pelitontut nauraa rätkättävät sanaselityspelin sepustuksille. Unen keskellä jylhät miesäänet kumisuttavat Pienen rumpalipojan rumpua.

Jag vet inte. Jag ska inte plugga svenska hela livet. Ei ole oppi poikaa ojaan kaatanut. Lasten kalenteriin on  ilmestynyt ajallaan joulukuun 1. päivän lappunen. Moneen asiaan on Tonttu ehtinyt ennen aamunkoittoa. Eikä edes väsytä.

**

Tonttu tutkailee lasten rustaamia toivomuslistoja. Pojan toiveista on pakkokeinoin tiputettu kaikki tietokonepelit, joten lista on harvinaisen lyhyt.

Tytön lista on yksitoikkoinen: pelkkiä cd-levyjä. Listan kanssa kauppaan rientäessään Tonttu tuntee itsensä aasiksi. Teinimusiikki on sen maailmassa out. Tonttu tivaa, josko tytöllä olisi vielä joitain tähdellisempiä tarpeita. Muutakin kuin haaveellisen nuoren ainaiset toiveet paremmasta maailmasta. Amerikassa... aloittaa tyttö, joka aikoo isona Nykiin tai Losiin. Haaveilla saa.

Tosielämässä Tonttu tahtoo viedä tytön kanssaan vaateostoksille. Tyttö ei tahdo. Teiniä kammoksuttaa pelkkä ajatus tulla nähdyksi tavaratalossa Tontun kanssa. Tyttö ilmoittaa, että Tonttu voi suorittaa joululahjan käteisenä. Tontulle ajatus ei sovi periaatteessa eikä käytännössä. Tonttu muistaa tytön edellistä shoppailukeikkaa. Kassit keikkuen tultiin kotiin. Sitä, mitä mentiin ostamaan, ei ollut. En mä muistanut, tyttö kuittaa.

Keneltä lie mallia ottanut?

Tonttu ei voi moittia. Omillaan saa tehdä, mitä lystää. Tällä kertaa Tonttu on vakaasti päättänyt vartioida, että tyttö pukeutuu säädyllisesti. Omituista on nykyajan muoti: toisena päivänä liian isot housut lököttävät puolessa kinttua, toisena vetimet piukalla kuin grillimakkaran kuoret.

Tyttö ryntää ensimmäiset asusteet kourassa sovituskoppiin. Tonttua tyttö ei suvaitse lähellekään. Sopiva koko löytyy. Tonttu kurkkaa verhon raosta ja hyväksyy valinnan. Tyttö paiskaa ostokset Tontun kouraan ja häipyy vikkelästi rullaportaisiin.

Tonttu istahtaa paketointipalvelun luona nojatuoliin. Se katsahtaa kaihoisasti leluosastolle. Ensimmäistä kertaa pojan lahjalistassa ei ole ainuttakaan legopakettia. Tonttu tutkailee vauvojen leluja ja sormivärejä. Sellaista on elämän kiertokulku. Aina saa aloittaa uudelleen alusta.

**

Lasten lappukalenterissa Tonttu kehottaa perhesovun nimessä perheenjäseniä ryhtymään ajoissa joulusiivojen tekoon. Tyttö tuhahtaa ja avaa kissakalenterinsa ensimmäisen luukun. Arvatkaapas onko  poika ensimmäisenä ylähyllyä pyyhkimässä?

 

Lähetä Tontulle viesti (3)

Maiju kirjoitti 1.12. 19.41

Tuli mieleeni ostosreissut ihan noin muutoinkin kuin jouluna - kun nuoriso kulki 50 metrin hajuraon päässä, edessä tai takana... ei ole legoja näkynyt, eikä poikaakaan viime aikoina..

Jutta kirjoitti 1.12.2009 20:15

Upea juttu - kerta kaikkiaan. Tuskin maltan odottaa seuraavia!

Tonttu vastasi 1.12.2009 21.50

Malttamaton on Tonttu itsekin, mutta hiljaa hyvä tulee. Tonttu pahoittelee teknisiä sähläyksiä sivujensa päivityksessä ja toivoo, ettei kukaan lukijoista aivan suotta menetä hermojaan luukkujen kanssa klikkaillessan. Tonttu lupaa parantaa tekniikkaa, jahka se kehittyy.  Siis päivä vain ja hetki kerrallansa.

Lentsi kirjoitti 1.12.2009 22:51

En lue käyttöohjeita, olen kokemuksellisen oppimisen kannalla, yritys ja erehdys taktiikka on kuitenkin nopeampi ja mukavampi kun käyttöohjeiden tavaaminen... enkä joskus vielä opin valitsemaan käyttöohjeet tai sitten en.

Lentsi jatkaa 1.12.2009 22:51

Kannatti odottaa iltaan. Aivan ihana taidenautinto Tuula Hiekkasen Hengarihertta. tämä kuva mielessä nukkumaan.

Tonttu vastasi 2.12.2009 15.10

Tonttu iloitsee, että odotus on palkittu. Sitä on joulun taika.

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue eiliset kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.