Lähetä viesti

 

Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

17. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: siirtokukka

Tuula Hiekkanen: siirtokukka

Pandemiarokotus

Suurin osa lapsista on saanut lähiviikkoina pandemiarokotuksen. Monessa kodissa huokaistaan helpotuksesta. Jospa taudilta sittenkin säästytään. Toiset ovat jo sairastaneet. Tontun kuuleman mukaan maanneet reporankana vuoteissansa kovan kuumeen ja kipujen kourissa. Tonttua puistattaa. Kaikenlaisia on tauteja. Kuka sellaisia toivoo? Hyvä, että rokotteita on keksitty.

Tonttu on lomalla. Se leipoo torttuja ja pipareita ja keittää teetä. Pipareissa ei ole paljon hommaa, piparitaikina on kummasti itsekseen kutistunut kaapissa. Tortutkin näyttävät katoavan pelliltä heti uunista päästyään.

Tonttu hörppii teetä ja lueskelee päivän lehteä. Siinä kerrotaan toisenlaisesta pandemiasta. Kiire-epidemian ensioireena on kuulemma liioittelu. Jutussa väitetään, että puolet kiireestä on tekaistua. Tonttu kauhistuu: se kuuluu ilmiselvästi riskiryhmään. Talon mies kommentoi tämän tästä Tontun taipumusta höystää tarinoitaan. Paha kyllä kiireeseen ei ole rokotetta kehitetty, vaikka laaja levinneisyys ja ennenaikaisen kuoleman suurentunut riski on erityisesti länsimaisissa yhteiskunnissa kiistatta todettu. Kiireeseen kuollaan varmasti useammin kuin sikatautiin, Tonttu uskoo.

Vuosittainen kausikiirerokote joulun alla pitäisi olla pakollinen koko väestölle, Tonttu ehdottaa. Rokotuksella voisi olla laajamittaisia vaikutuksia maailmantalouteen: kiireettömät ihmiset kuluttavat vähemmän, ostelevat harkitummin. Tonttu ilahtuu ajatuksesta, että myös jätettä syntyy paljon vähemmän rauhassa eleltäessä. Maailma pelastuu ja työt tulevat silti tehdyksi.

Tonttu kuulee radiosta, että joululiikenteeseen on julistettu joulurauha. Siellä, jos missä kiire koituu murheeksi monelle ihmiselle, Tonttu murehtii. Se kehottaa viimeistään nyt, kun jouluun on viikko aikaa, jokaista huolehtimaan hyvin henkisestä hygieniastaan kiireen oireiden katkaisemiseksi ja laajamittaisen jouluhysterian ehkäisemiseksi.

**

Tontulla on ongelma: tytön lahjatoive. Korvatunturin tuotantopuolella on odottamattomia häiriöitä. Tonttu käynnistää laajamittaiset etsinnät bratzperheen joulun pelastamiseksi ja nukkien ihmissuhdeongelmien ratkaisemiseksi.

Tonttu suorittaa tiedusteluja aina pääkaupunkiseutua myöten.  Braztisät näyttävät haihtuneen sukupuuttoon. Päämajasta kerrotaan, että tekijänoikeuskiistojen vuoksi koko isänukketuotanto on pitänyt ajaa alas. Tonttu pohtii, millaisia oikeusjuttuja isyysongelmista mahtaakaan nyt syntyä vaatehuoneen asukkaiden keskuudessa.

Tontun mielestä lapsen on saatava leikkiä niin kauan kuin haluaa. Abiturientit ja pastoritkin leikkivät legoilla ja mummot rakentavat leikkimökkejä ja esittävät tonttuja ja keijuja. Teinitytöt leikkikööt bratzleikkejä vaikka lopun ikää. 

Tonttua alkaa jännittää. Miten tytön lahjatoiveen nyt käy? Mahtaako vaaleatukkaista braztmiestä lojua turhan panttina jonkun nurkissa? Kaikki vihjeet ovat kullan arvoisia.

Lähetä Tontulle viesti

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.