Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

16. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Hengarihertta ja Hengarihermanni

Tuula Hiekkanen: Hengarihertta ja Hengarihermanni

Kauniit muistot

Työpäivän päätteeksi Tonttu mötkähtää sohvalle. Talon mies sytyttelee keittiössä puuhellaan tulia. Koiran karhea kieli pesee Tontun kasvoja. Tonttu ei jaksa eväänsä väräyttää. Miten voikin väsyttää niin kamalasti? Tonttu pötköttää viltin alla. Voiko paremmin pakkaspäivää viettääkään?

Koiranunen läpi Tonttu kuulee, kuinka Talon mies alkaa kuoria perunoita soppaan. Talon mies valittelee huonoa kuorimaveistä. Kuorimisessa kuuluu hienoinen mielenosoituksen ääni. Sohvalla makaa, vaikka ruokaa pitäisi laittaa, yhteisvoimin. Tonttu tietää tunteen.

Koira odottaa. Tonttu kampeaa ylös ja kiskoo pilkkihaalareita päälle. Koiran ilolla ei ole rajoja. Kipakka pakkanen kipristelee kasvoissa. Puissa on valkoinen sokerikuorrute. Talviyöhön valmistautuva maisema on häikäisevän sininen.

Illalla on koulun joulujuhla. Tonttu katselee suurta joukkoa kirkkaita silmiä, uusia mekkoja, käherrettyjä ja letitettyjä hiuksia, silitettyjä paitoja, touhukkaita ja  jännittyneitä opettajia. Enkeli levittää siipensä ja lausuu ilosanomansa. Salamavalot välähtelevät. Myös vanhemipien posket hehkuvat. Tontut touhuavat, laulut kaikuvat. Maailmassa kaikki on juuri niin hyvin kuin olla pitää.

Juhlan muistaa, vaikka kaiken muun unohtaa, Tonttu tietää.

Tonttu pohtii, että se lienee osallistunut muutamaan sataan joulujuhlaan pitkän elämänsä aikana. Välistä on istuttu yleisön joukossa, monta kertaa myös kulisseissa. Näytelmiä on nähty ja väsätty. Enkeleitä, joosefmarioita, paimenia ja tonttuja paimennettu. Triangelit ovat soineet oikeissa ja väärissä paikoissa. Välillä on esiintyjiä etsitty kissojen ja koirien kanssa.

Tontun muistot palaavat lapsuuteen.  Joulujuhlassa pieni tyttö valkoisessa puserossa ja skottihameessa soittaa koulun urkuharmoonilla Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa. Luokkahuoneessa kaikuu opettajan rauhallinen, lempeä juhlapuhe. Opettaja on piirtänyt taululle  kauniin maisemakuvan valkoisella taululiidulla. Lapsille jaetaan todistukset ja paperipussit, joissa on pipari ja punainen omena. Kuusi tuoksuu.

On niin hiljaista, että kuulee sydämensä äänen.

 

ps. Tonttu voi ilokseen kertoa kaikille joulujuhlan tarpeessa oleville, että  joulunäytelmä Suutari Martti esitetään myös tänä jouluaattona Vaajakosken kirkon jouluhartaudessa klo 14 ja 15.30.

Lähetä Tontulle viesti  (1)

17.12.2009 19:27

Hyvä, että tonttukin malttaa pötköttää. Väsymystä on liikkeellä - siihen hyvä lääke on pysähtyminen ja lepääminen.

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.