Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

14. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Enkelisiskot

Tuula Hiekkanen: Enkelisiskot

Kallis lahja

Talon mies on pähkäillyt Tontun lahjan kanssa pitemmän aikaan. Talon mies huokailee ja rypistelee otsaansa kulkiessaan Talon ja verstaan väliä. Tontun kanssa on toivotonta. Tonttu on niin vaativainen persoona. Lahjan on oltava kaunis,  käytännöllinen, ekologinen, persoonallinen, ajaton ja mielellään itse tehty. Ei löydy kaupungista hakemallakaan sopivaa, mutta hätä tulee avuksi.

WC-pytty on tekee tenän kolmannen adventin kunniaksi. Vettä valuu aivan muualle kuin pitäisi. Talon mies tutkii laitetta ja paikallistaa vian. Tontun puolesta voisi vaikka vaihtaa koko pytyn. Talon mies on periaatteen mies: mikä on korjattavissa, korjataan.

Päivä vaihtuu iltaan. Pytty ei ronkkimisella tokene. Pyhänä rautakaupat pitävät ovensa kiinni. Onneksi talossa on myös toinen mukavuuslaitos ja tontin nurkalla huussi. Ei tarvitse venäläistä perinnemallia käyttöön ottaa.

Tärkeillä kapistuksilla on tapana sanoa YYA-sopimus irti väärällä hetkellä, Tonttu tietää. Autot hajoavat keskelle risteystä: milloin paukahtaa mikin kytkinvaijeri ja vieteri. Kesken joulusiivouksen katkeaa  vesijohto. Pumppu tekee tenän äitienpäiväkahvia keitettäessä. Pesukone hajoaa pääsiäislauantai-iltana ja sähkövatkain kesken kakkutaikinan vispauksen. Vesijohdot jäätyvät juuri kun vieraita on tulossa tuvan täydeltä.  Arkkupakastimet sanovat sopimuksen irti kesähelteillä ja vesi loppuu kaivosta joulusaunassa ja joskus pitemmäksi aikaa muulloinkin.

Sellaista elämä on.

Onko harmeille ja onnettomuuksille oikeaa aikaa olemassakaan? Tonttu pohdiskelee. Jokainen tahtoisi viettää pyhät ja juhlat huolta vailla.  Arkenakaan ei kukaan ylimääräistä hössötystä, vaivaa, kulunkia ja hermojenrepimistä kaipaa.

Talon mies hurauttaa autolla oven eteen hangonkeksit naamassa. Siinä se nyt on. Tontun joululahja. Iso ja painava paketti. Hieman etuajassa, mutta todelliseen tarpeeseen. Tukeva, hohtavan valkea ja puhdas, ekologinen. Suomalaista käyttötaiteen muotoilua parhaimmillaan. Yhden istuttava. Asennus ja tyytyväinen asennusmies kuuluvat pakettiin. Kova paketti, joulun toivelahja. Ja kallis, Talon mies lisää.

Tonttu malttaa tuskin odottaa uudelle pytylle istahtamista. Kyllä siitä pitkässä juoksussa riittää viljalti iloa - takuuaikakin on pitempi kuin miniläppärillä.

Lähetä Tontulle viesti

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.