|
Värjäys ja puretus
- Langat lasketaan varovasti 40 asteiseen
väriliemeen, jota kuumennetaan 80-90 asteiseksi. Liemi saa
"kiehua" tässä lämpötilassa tunnin.
- Jotta väri imeytyisi paremmin, langat
tavallisesti puretetaan lisäämällä alkuvaiheessa alunaa (keitetään
45min) tai lopussa kupari- tai rautavihtrilliä, jonka jälkeen
keitetään 15min. Kemikaalien lisäyksen ajaksi langat nostetaan
pois liemestä.
- Värjäyksen aikana on huolehdittava, että
langat pysyvät pinnan alla ja niitä liikutellaan rauhallisesti
tasaisen värin saamiseksi.
- Kerran käytetyssä väriliemessä voidaan
keittää uudet langat, jolloin väri vaalenee. Rautavihtrillin
lisäyksen jälkeen ei voi keittää toista kertaa, koska se
haurastuttaa lankaa.
- Värjätyt langat jäähdytetään ja huuhdotaan,
kunnes väriä lakkaa irtoamasta huuhteluveteen. Nopea lämpotilan
vaihdos aiheuttaa huopumista.
- Huuhdotut langat kuivatetaan varjossa
kuivaustelineellä.
Tällä kurssilla värjättyjen valkoisten
lankojen sävyt syntyivät horsman lehdillä, mesiangervolla, omenapuun
kuorella, koivun lehdillä, lupiinin varsilla, lupiinin kukilla,
lupiinin lehdillä (valkoinen ja harmaa lanka), pihlajan lehdillä
(kaksi keitosta), lupiinin varsilla (harmaa lanka).
|