Käyttöohjeet

Talsan Tonttu

Lisää Tontusta

Talon mies

Paperitaiteilija Tuula

Lähetä terveiset

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Tontun puuropata 

 

Tonttu päivitti tätä sivua viimeksi 12.11.2010

11. joulukuuta, 2009

Tuula Hiekkanen: Lehvä

Tuula Hiekkanen: Lehvä

Joulumieltä etsimässä

Aamu on aivan valkoinen. Tonttu saa äkillisen jouluisuuspuuskan. Se kyörää matot pakkaseen ja paimentaa Talon miehen pussinsuun pitelijäksi. Tonttu lappaa eteisen kaapeista kamat säkkiin. Pojan pipoja löytyy kymmenkunta. Yksikään ei ole peittämässä pakkaseen poistunutta päätä. Kadonneita villasukkia paritetaan. Vanhoja villapaitoja kierrätetään.

Taas sama juttu: kaksi täyttä säkkiä, eikä kaappeihin silti jää yhtään ylimääräistä tilaa.

Tonttu kiskaisee ruusunkukkaset alas verhotangoista ja ripustaa joulunpunaiset tilalle. Joulupöytäliinoissa on valinnan varaa. Tonttu levittää pöytään yhden vanhimmista liinoista. Talon mies ja kakarat sotkevat sen kumminkin soppaan ja rasvaan. Eipä ole niin nöpönuukaa. Ikkunanpesuun Tontun into ei enää riitä, mutta ei niistä pimeässä kuitenkaan läpi näe. Pestään sitten kevätauringon paljastaessa karvaan totuuden, Tonttu suunnittelee, jos jaksetaan. Kynttilöitä Tonttu levittelee vähän joka paikkaan. Se on siinä.

Lapset ovat sopuisia koulusta kotiin saapuessaan. Tyttö on muistanut kirjoittaa kokeeseen ainakin yhden ruotsalaisen oon.

Tyttö hyräilee hilpeästi huoneessaan. Raollaan olevasta ovesta näkyy lahjapaperien, narurullien ja korttien meri. Ei saa tulla, tyttö tyrmää Tontun lähestymisaikeet. Tonttu muistaa lapsuutensa innostuksen lahjojen valmistamiseen ja paketoimiseen. Perheenjäsenillä riitti ihmeteltävää Tontun ehtymättömän luomisvimman tuloksissa. Ajat ovat toiset, Tonttu tuumaa. Paketointipalvelu tavaratalossa toimii paljon jouhevammin. Eipä tarvitse näperrellä, nauhoja käherrellä ja teippirullien päitä etsiskellä.

Raskaan raadannan päälle Tonttua väsyttää. Ei auta. Lapset on vietävä joulukirkkoon. Tonttu ihmettelee ääneen, kenen aivoitus on, että kun keskellä yötä hetkisen kirkossa istuu, saa keväällä kokonaisen päivän vapaata. Tontun mielestä lapset voisivat varsin hyvin viettää päivät koulussa. Saisivat kunnon ruokaa ja olisivat senkin ajan ihmisiksi. Kirkossa taas kannattaisi istua säällisempään aikaan. Nuoriso tuppaa nykyisin muutenkin valvomaan liikaa.

Just, tyttö sanoo ja katsoo räpsyripsiensä alta Tonttua vinosti. Korvakorut helähtävät kuin joulunkellot.

Tontun selkää kivistää. Onkohan tullut uurastettua liian ahkerasti yhdelle päivälle? Ajatus selkä mutkalla kirkon penkissä istumisesta saa mielenkin mutkalle. Tonttu päättää ottaa nokoset. Yökirkon alkamiseen on sentään vielä monen monta tuntia.

Lähetä Tontulle viesti

Siru kirjoitti 14.12.2009 17:43

Laittamattomasti kirjoitti Tonttu tuosta yökirkkoasiasta. Siru

Sivun alkuun

Talsan Tontun joulukalenteri 2009

Lue aiemmat kommentit


Copyright © 2009 Anna Maija Stubb, Tuula Hiekkanen ja Päivi Lehikoinen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekstin ja kuvien osittainenkin kopiointi on kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.