Etusivu  |  Uunit  |  Kuvanveisto  |  Veistokset  |  Taidekoti  |  Ota yhteyttä  |  Yhteistyössä

 

 

Taidekoti

Albumi 2005-2007

Albumi 2008-2013

Talsan Tonttu -blogi

Villan värjäys

Leivinuuniherkut

Anna Maija Stubb Web Desing Design

 

Hellakoukussa - Talsan Tontun puuhella- ja leivinuuniherkut
Leivinuunireseptit

Reseptikirjan etusivulle  

Tontun parhaat joulupiparit (Kuninkaan piparit) - joulukuuPiparista leivottu takkaleivinuuni, herkullinen pipariresepti

  1. 200g voita, 250g fariinisokeria ja reilu 1dl siirappia vatkataan vaahdoksi. Jos pidät vahvemmasta mausta, korvaa puolet fariinista tummalla raakaruokosokerilla, muscovadolla.

  2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet: 1,5 rkl inkivääriä ja neilikkaa, 2 tl soodaa, ripaus jauhettua maustepippuria, noin 8-10 dl vehnäjauhoja, taikina saa jäädä melko löysäksi.

  3. Sekoita taikinaan 2 dl vaahdoksi vatkattua kermaa.

Tarvitset kaulitsemisessa reilusti jauhoja. Kauli taikina ohueksi (2mm) ja tasaiseksi ja leikkaa jauhotetuilla muoteilla pipareiksi. Paista piparit lämpimässä uunissa (200 °C) muutama minuutti. Piparien paisto leivinuunissa käy nopsasti, kun taikina on ohueksi kaulittua. Tosin nämä piparit palavat tosi helposti. Lähes joka vuosi tulee pellillinen koiranpipareita. Ole siis varuillasi. Tästä taikinasta tulee iso määrä pipareita.

Jos ei huvita leipoa kaikkea kerralla, taikinan voi myös pakastaa. Se on myös älyttömän hyvää sellaisenaan. Jääkaapissa kelmulla peitettynä taikina säilyy viikon kaksikin, jolleivät "hiiret" syö  - talon perinteisiin on kuulunut, että noin yksi taikina vuodessa tehdään syötäväksi. Pieni piparitalo mukin reunalle

Huom! Tästä taikinasta ei kannata valmistaa isoa piparitaloa. Piparitaikina on haurasta, eikä mökin kokoaminen kuumalla sokerilla näppejään polttamatta tuppaa onnistumaan. Erinomainen tulos vaativampiin tuotoksiin, kuten kuvan piparista valmistettu takka-leivinuuni-puuhella saadaan aikaan Myllyn paras -taikinasta.

Pienet piparitalot voi koota sokeripursotteen avulla. Vaaditaan hieman kärsivällisyyttä. Mökin sivuseininä on noin 2 cm neliöt, Mukiin pujottamista varten oviaukko leikataan vastakkaisille päätyseinille, leveys 2,5-3cm. Kattolevy on noin 3x4cm. Minipiparitalojen leipomiseen Tontun taikina sopii oivallisesti, kunhan ei kaulitse liian ohueksi.

Muumitalo piparista, Piparimuunitalo

Uunimuurarin taidonnäytteenä uunisuunnittelun alalla piparista valmistettu ja marsipaanilla, karkeilla ja sokerimassalla koristeltu

Takka-leivinuuni-puuhella

Katso myös lisää tuotoksia  valmispiparitaikinasta: pyöreäksi paistettu ja värjätyllä pikeerillä koristettu

Muumitalo

Mahtavia joululeivontahetkiä!

Petteri Stubb  Tmi        uunimuurari - kuvanveistäjä        GSM +358 400643490        petteri(at)stubb.fi        Y-tunnus  1660799-0
Web Design Anna Maija Stubb Web Design © 2018